add wishlist show wishlist add compare show compare preloader

Hva betyr blodtrykksmålingen min?

Hva betyr blodtrykksmålingen min?

Hos oss finner du nyttig informasjon om hva blodtrykket ditt betyr og hva du kan gjøre for å redusere et høyt blodtrykk. Vi tar en nærmere titt på hvorfor et sunt blodtrykk er viktig for helsen og hva blodtrykksmålingen egentlig betyr.

I Norge er de fleste vant til at leger og sykepleier måler blodtrykket i et klinisk miljø. Men vet du egentlig hva de to tallene på maskinen betyr? Mange er usikre på hva blodtrykket egentlig bør ligge på for å opprette en god helse. Vi tar deg gjennom alt du trenger å vite om en blodtrykksmåling.

Hva er blodtrykk?

Blodtrykk er det trykket som strømmen av blod skaper i kroppens arterier. Kroppens blodgjennomstrømning skaper et trykk langs innsiden av blodårene, og det er dette trykket som måles i en blodtrykksmåling.

Hva er et høyt blodtrykk eller hypertensjon?

Et høyt blodtrykk kalles ofte for hypertensjon. Dersom trykket i blodet ditt er for høyt, betyr dette at trykket i pulsårene til kroppen er høyere enn hva vi definerer som normalt. Det vil si at trykket belaster kroppens arterier og hjertet, da organene må jobbe ekstra hardt for å sirkulere blodet gjennom kroppen.

Et høyt blodtrykk over lengre tid kan dette føre til at pulsårene blir tykkere og mindre fleksibel. Et høyt trykk kan også gjøre pulsårene svakere, hvilket er lite fordelaktig for kroppen.

En pasient får diagnostisert hypertensjon dersom han er har et konstant høyt blodtrykk. Denne tilstanden har fått kallenavnet «den stille morderen», da veldig få opplever symptomer på høyt blodtrykk. Mangel på symptomer er det som gjør hypertensjon ekstra skummelt og det er derfor viktig at du måler trykket regelmessig for opprette en god helse.

Hva betyr et høyt blodtrykk for meg?


Hypertensjon

Hypertensjon kan føre til en rekke helseplager, men de mest alvorlige er:

 • Hjerteinfarkt eller hjertesvikt
 • Hjertesykdommer og hjertefeil
 • Slag
 • Diabetes
 • Aortaaneurisme (utvidelse/utposing på hovedpulsåren)

Listen over helseplager er lang, men dette er de mest alvorlige risikoene knyttet til hypertensjon.

Hva er et lavt blodtrykk?

Akkurat som hypertensjon, er det ikke alltid at et lavt blodtrykk gir noen merkbare symptomer. Men dersom du har opplevd følgende plager er det viktig å at du kontakter legen for ytterlige undersøkelser.

Lavt blodtrykk kan føre til:


  • Svimmelhet og ørhet
  • Kvalme
  • Forstyrret syn eller tåkesyn
  • Besvimelse og en generelle følelse av svakhet

Hvordan vet jeg om blodtrykket mitt er for høyt eller for lavt? Den beste og mest effektive metoden for å avgjøre trykket i blodet, er å gjennomgå en regelmessig blodtrykksmåling. Dette kan du gjøre ved å kontakte fastlegen din eller forhøre deg med ditt lokale legekontor.

Men den enkleste og mest tilgjengelig måten, er å skaffe seg en blodtrykksmåler. Da kan du måle blodtrykket regelmessig, uten at du behøver å vente på legetimer, ta fri fra jobb og dra på legekontoret.

Lavt blodtrykk

Det er lurt å føre en oversikt over målingen og kontakt legen dersom du legger merke til endringer eller uregelmessigheter. Ta med oversikten til legen.

Hva er normalt blodtrykk?

Blodtrykket ditt måles med to forskjellige tall. Det øverste tallet, overtrykket, skal være det høyeste. Dette kalles for det systoliske trykket og forteller deg hva trykket i pulsårene ligger på når hjertet trekkes sammen og pumper blodstrømninger ut til hovedpulsåren.

Det nederste tallet skal være lavest, og dette kalles for undertrykket eller det diastoliske trykket. Dette tallet måler hvor høyt trykket i pulsårene er når hjertet hviler mellom hjerteslagene.

Hva som anses å være et normalt blodtrykk, endrer seg fra land til land. I Norge regner vi 120/80 som et normalt og fint blodtrykk for voksne mennesker. Dersom overtrykket er over 140 eller undertrykket er over 90, regnes dette som et høyt blodtrykk.

normalt blodtrykk

Dersom overtrykket under 100 eller undertrykket er under 60, regnes dette som et lavt blodtrykk. Ta alltid kontakt med legen dersom du oppdager at blodtrykket er for høyt eller for lavt.

Hvordan kan jeg overvåke blodtrykket hjemmefra?

Når du måler blodtrykket hjemme, er det viktig at du ikke stoler for mye på en enkelt måling. Målingen viser bare blodtrykket i sekundet du måler. Den beste måten er å gjøre flere målinger og notere ned resultatene etter hvert for å skape en oversikt.

Du kan gjerne måle blodtrykket hver dag, men sørg for at du måler på samme klokkeslett for et best mulig resultat. Det er også viktig at du utfører målingen når du er avslappet og har en god hvilepuls. Ikke mål trykket rett etter trening, da er du garantert en alt for høy måling.

For å sikre at resultatene er mest mulig nøyaktig, er det lurt å unngå koffein rett for avlesningen. Helst bør du holde deg unna alkohol også.