add wishlist show wishlist add compare show compare preloader

6 ting du må vite om pulsoksymeter

6 ting du må vite om pulsoksymeter

Du har kanskje vært borti et pulsoksymeter hos fastlegen eller på sykehuset. Men de siste årene har bruken av pulsoksymeter på hjemmebane økt betraktelig.

Vi har samlet seks fakta alle burde vite om pulsoksymeter, blant annet hvordan verktøyet kan brukes til å identifisere lungebetennelse og Covid-19. Vi gir deg også en innføring i hvordan du bruker et pulsoksymeter på riktig måte.

Et pulsoksymeter er et lite apparat som festes på fingeren, uten stikk eller smerter. Ved å klype apparatet på fingeren vil du måle oksygennivået i de små blodkarene som befinner seg rett under hudoverflaten.

Et pulsoksymeter beregner om lungene klarer å sirkulere nok oksygen rundt om i kroppen til alle organer. Dersom blodet inneholder for lite oksygen, kan du føle deg svært uvel.

1. Når brukes et pulsoksymeter?

Et pulsoksymeter blir i hovedsak brukt til å overvåke pasienter med sykdommer som kan påvirke oksygennivået i blodet. Dette kan for eksempel være lungebetennelse, astma, hjerte- og karsykdommer samt kols.


Apparatet brukes for eksempel når en pasient undergår respiratorbehandling, skal under narkose eller i andre situasjoner hvor det er viktig at oksygenmengden i blodet er optimal. Det er også mulig å benytte seg av et pulsoksymeter hjemme for å gjennomgå regelmessige helsesjekker. Grunnet Covid-19 pandemien har bruken av pulsoksymeter økt.

2. Kan pulsoksymeter identifisere Covid-19?

Coronaviruset kommer inn i kroppen vår gjennom luftveiene. Derfor har Covid-19 en stor påvirkning på lunger og fører som regel til betennelser og lungebetennelse som reduserer effektiviteten til lungene. Dette vil igjen redusere oksygenmengden som går fra lungene til resten av kroppen.

Reduserte oksygenmengder kan forekomme hos alle Covid-19 pasienter, uansett hvor midle eller alvorlige symptomer viruset gir. Derfor kan du bruke et pulsoksymeter til å identifisere et mulig Covid-19 tilfelle, eller for å måle oksygenmengden etter smitten er bekreftet. Den eneste måten å avgjøre nøyaktig smitte på er ved å kontakte din lokale teststasjon og ta en test.

3. Kan et pulsoksymeter identifisere lungebetennelse?

Lungebetennelse kan skape alvorlige komplikasjoner i luftveien. Ettersom lungebetennelse påvirker lungene direkte, kan denne sykdommen være med på å redusere oksygennivået i blodet.

Ved å bruke et pulsoksymeter kan du gjenkjenne et lavere oksygennivå knyttet til nettopp lungebetennelse. Dette er en av de mest alvorlige symptomene på Covid-19.

Det har blitt antydet at dersom du bruker et pulsoksymeter kan du oppdage både Covid-19 og lungebetennelse på et tidlig stadium. Dette gir deg muligheten til å få tilstrekkelig legehjelp og behandling fra første stund.

For mer informasjon om Covid-19 symptomer og lungebetennelse, kan du gå til FHI sine nettsider.

Pulsoskymeter

4. Hvordan bruke et pulsoksymeter?

For å oppnå en nøyaktig avlesning må du også bruke apparatet på riktig måte. Vi har samlet noen tips og råd du må huske på ved bruk av pulsoksymeter.

  1. Gjør målingen når du sitter komfortabelt og hold deg i ro til resultatet er klart.
  2. Ikke beveg deg mens pulsoksymeter sitter på fingeren og holde hånden, armer og fingre helt rolig.
  3. Dersom du bruker neglelakk eller falske negler, kan dette påvirke nøyaktigheten av resultatet til et pulsoksymeter.

Oksygennivået i blod måles i SpO2 (oksygenmetning).

  • Sunne SpO2 verdier ligger på 95 % eller høyere
  • En SpO2 verdi på 92 % eller lavere indikerer et lavt oksygennivå i blodet
  • En SpO2 verdi på 90 % eller lavere anses å være alvorlig og unormalt lav. I en slik situasjon må du kontakte ambulanse eller legevakt umiddelbart.

Hvis du er bekymret eller har spørsmål knyttet til din måling og ditt oksygennivå, er det viktig at du kontakter helsevesenet.

5. Hvilke pulsoksymeter gir rett avlesing?

Før du kjøper et pulsoksymeter bør du undersøke om det er klinisk vurdert og godkjent. Dette den beste måten å sikre at apparatet du kjøper faktisk fungerer og leverer nøyaktige resultater.

Sørg også for at du leser instruksjonene og manualene som medfølger nøye. Følg våre tips for å sikre at du måler på rett vis.

6. Hvordan velge pulsoksymeter?

Grunnet en høy etterspørsel som følge av Covid-19, finnes det nå mange alternativer på markedet. Velg et pulsoksymeter som er klinisk testet og som kan vise til nøyaktige resultater. Produktet må være av høy kvalitet for å ha effekt.

Sørg for at de kliniske testene er gjort i samsvar med europeiske forskrifter for medisinsk utstyr. EVOLU produserer pulsoksymetre klassifisert som medisinsk utstyr i klasse IIA. Hvis du fortsatt er usikker på hvilket apparat du bør velge, kan du bla deg gjennom vårt utvalg.

5-Oxygen